De kracht van thee
Het Theezaakje werd opgericht door Hidde Blom, voorheen ambulant begeleider in een woonvoorziening. Inmiddels is de zaak een coöperatie waarin medewerkers mede-eigenaar zijn van het bedrijf. In Het Theezaakje werkt een veelkleurig gezelschap van mensen die onder andere door een psychische kwetsbaarheid moeite hebben om te werken, maar dat wel graag willen. Samen werken ze hard om de zaak draaiende te houden en verkopen ze een eigen ontwikkelde theelijn. Door samen te werken met verschillende organisaties gaat die thee inmiddels heel Nederland door.
Gelijkwaardigheid in het TEAm
“Wat ik graag wilde met Het Theezaakje was een onderneming creëren waar iedereen op gelijkwaardige basis kan samenwerken en een aandeel levert in het bedrijf. Waar iedereen dus echt meedoet”, aldus Hidde. “Om dit mogelijk te maken hebben we hier allerlei functies. Je kan werken in de winkel, de productie, de social media, klantenservice of webshop. Allemaal cruciale functies om het bedrijf goed te laten lopen met eigen taken of verantwoordelijkheden. Zo heeft ieder een rol en is van betekenis voor het bedrijf. Als iemand er niet is, voelen we dat dan ook gelijk.”
Werk maken van talent
“Als een cliënt van de RIBW hier komt werken dan komt in het begin ook de RIBW begeleider mee. Eerst hebben we een kennismakingsmoment, daarna loopt de cliënt een dagje mee. Als het van beide kanten bevalt en er is een klik, volgt er een proefmaand. Na die maand maken we samen met de cliënt en begeleider leerdoelen: waar in de zaak wil je werken, wat wil je ontwikkelen, enzovoort. We komen zo altijd tot een mix waarbij iemand doet wat hij leuk vindt, zijn talent vergroot en ontwikkelt en het beste uit zichzelf haalt.”
Lekker bezig zijn, maar letten op de balans
Zo startte ook het traject van Mariëlle, die inmiddels alweer 2 jaar bij Het Theezaakje werkt. “Het is hier zo’n leuke plek om te werken”, vertelt Mariëlle. “Ik word onrustig van thuiszitten en wil graag bezig zijn. En hier kan ik zoveel verschillende dingen doen. Van pakketjes verzendklaar maken, theezakjes vullen tot klanten helpen in de winkel. En dat samen met leuke collega’s die ook vragen hoe het is als het even minder met je gaat. Hier wordt echt gekeken waar je behoeftes liggen en waar jij je prettig bij voelt. Voor mij is het bijvoorbeeld belangrijk dat ik let om mijn energieverdeling. Soms wil ik teveel en ben ik daarna zo moe dat ik niks meer aan mijn avond heb. Samen met mijn begeleiders spreek ik daarom af dat ik genoeg pauze neem, een soort verplicht moment voor mezelf. Zo kan ik beter mijn balans vinden”, aldus Mariëlle. “Ja, je kan hier echt zijn wie je bent en dat vind ik heel bijzonder.”
andere interessante ervaringsverhalen
Wil jij ook onze ondersteuning?
Kijk dan op de aanmeldpagina welke stappen je kan zetten.
Of neem contact met ons op als je vragen hebt.
Bijvoorbeeld over onze begeleiding naar herstel.