In het kader van de Green Deal zet RIBW Nijmegen & Rivierenland een belangrijke stap richting verduurzaming én gezondheid. We streven naar een bewuster voedselaanbod en willen in 2024 starten met één vegetarische kookdag per week. Dit is slechts het begin, want tegen 2026 hopen we dit uit te breiden naar drie vegetarische dagen per week. Uiteindelijk willen we een evenwichtige verdeling bereiken van 50/50 tussen plantaardige en dierlijke voeding.

Vegetarisch kookboek voor de RIBW
Om dit doel te ondersteunen, gaan we samen met onze medewerkers en bewoners een vegetarisch kookboek samenstellen. Dit kookboek zal vol staan met voedzame, duurzame en betaalbare vegetarische recepten, die gemakkelijk te bereiden zijn. De recepten worden aangeleverd door onze teams en ondersteund door Cathalijn Okken, begeleider in team Malden/Groesbeek, die elk recept voorziet van extra gezondheidstips.

Enquête
Uit een recente enquête onder 15 BW’s en activiteitencentra blijkt dat er al grote verschillen zijn in het aantal keren dat vegetarisch gekookt wordt. Sommige teams koken al één keer per week vegetarisch, terwijl andere teams dit nooit doen. Eén woongroep springt eruit, waar er al gemiddeld vijf keer per week een maaltijd zonder vlees op het menu staat.

Redenen om voor vegetarisch te kiezen zijn onder andere het rekening houden met vegetarische bezoekers, milieubewustzijn en gezondheid. Echter, sommige teams twijfelen omdat ze denken dat bewoners hier niet positief tegenover staan, of dat het moeilijk is om lekkere, betaalbare vegetarische gerechten te bereiden. Een door de deelnemers aan de enquête aangedragen suggestie is dan ook om tips en menusuggesties ter beschikking te stellen. Daarmee gaan we aan de slag door vegetarische recepten te bundelen in een kookboek!

Hoe gaan we dit doen?
Om het vegetarisch kookboek te realiseren, nodigen we onze teams uit om samen een vegetarisch gerecht te bereiden. Elk team deelt hun recept, compleet met ingrediënten en bereidingswijze, samen met foto's van het gerecht en de bereiding. Deze recepten worden verzameld via Connect, het interne communicatieplatform van de RIBW. Cathalijn Okken zal elk ingezonden recept beoordelen en waar mogelijk voorzien van aanvullende gezondheidstips.

De ingezonden recepten worden uiteindelijk gebundeld tot een compleet vegetarisch kookboek. Het kookboek zal cliënten en medewerkers inspireren met eenvoudige, voedzame en betaalbare recepten die bijdragen aan een duurzamere en gezondere leefstijl. Of dit een online of geprint kookboek wordt, beslissen we later.

Tips over vegetarische voeding
Daarnaast zal er op Connect een themapagina worden opgezet, waar regelmatig tips en informatie over vegetarisch eten gedeeld worden. Cathalijn zal ook vanuit haar expertise bijdragen met artikelen over de invloed van voeding op de geestelijke gezondheid.

Met deze initiatieven zet RIBW Nijmegen & Rivierenland een belangrijke stap in het kader van de Green Deal, met als doel een gezonde balans te vinden tussen plantaardige en dierlijke voeding binnen onze organisatie.

Een vraag?
Heb je een vraag over dit bericht? Neem contact op met Joël de Booijs of stuur je vraag naar duurzaam@ribw-nr.nl.

andere interessante nieuwsartikelen