Met trots presenteren wij de sociale kaart voor transpersonen in Nijmegen: Trans in Nijmegen. Een nieuwe online tool die een toegankelijk overzicht geeft van de verschillende transvriendelijke organisaties in en rondom Nijmegen.

Overzicht van transvriendelijke organisaties
Het kan als transpersoon soms moeilijk zijn om plekken te vinden waar je geaccepteerd en gerespecteerd wordt voor wie je bent, en waar je je thuis voelt. Daarom heeft de Werkgroep Transgenderzorg Nijmegen een overzicht gecreëerd van organisaties en locaties in en rondom Nijmegen die transvriendelijk zijn. Dit overzicht is gebaseerd op persoonlijke ervaringen van transpersonen en omvat onder andere sportverenigingen, cafés, uitgaansgelegenheden en transvriendelijke ontmoetingsplekken.

Twee versies: voor transpersonen en hulpverleners
De Trans In Nijmegen kaart is samen met transgendergroep Nijmegen opgesteld, in opdracht van RIBW Nijmegen & Rivierenland en powered by Gemeente Nijmegen. De sociale kaart is beschikbaar in twee versies: één versie specifiek voor transpersonen en één versie voor hulpverleners, dienstverlening en omgeving. Beide versies bieden een gedetailleerd overzicht van plekken die transvriendelijk of trans-specifiek (specifiek opgericht voor transpersonen of specifieke activiteiten voor hen organiseren) zijn. De locaties zijn vindbaar op een kaart, of vindbaar per leefgebied, zoals 'sport', ‘hobby’ of 'uitgaan'.

Je vindt de kaart op: bit.ly/transinnijmegen

Officiële overhandiging op Buiten de Binary dag
De sociale kaart werd officieel aangeboden op zaterdag 5 oktober tijdens de jaarlijkse Buiten de Binary dag, die plaatsvond in wijkcentrum ’t Hert in Nijmegen. Deze dag, georganiseerd door Transgendergroep Nijmegen, Dito Nijmegen en COC regio Nijmegen, stond in het teken van alles wat buiten de cisheteronormatieve binaire norm van gender en seksualiteit valt. Tijdens dit evenement nam wethouder Cilia Daemen van de gemeente Nijmegen, samen met een afgevaardigde van de trans community, de kaart symbolisch in ontvangst.

Doel van de sociale kaart
Het doel van de Trans in Nijmegen kaart is om een toegankelijk en overzichtelijk document te bieden, zodat transpersonen zich veilig en gelukkig door Nijmegen en omgeving kunnen bewegen en hulpverleners de juiste ondersteuning kunnen bieden. Wij hopen dat deze sociale kaart kan bijdragen aan een inclusieve en respectvolle omgeving voor iedereen.

andere interessante nieuwsartikelen