De rubriek ‘Blik op herstel’ geeft een inkijkje in het dagelijkse werk van de herstelcoaches & vrijwilligers van Team Herstel van RIBW Nijmegen & Rivierenland. In deze editie staat het verhaal van Willy centraal. “Gevoelsmatig zie ik bijna mijn hele leven als een weg van herstel. Al van jongs af aan heb ik ervaren hoe lastig het was om aansluiting te vinden. Ik was kwetsbaar, heel zenuwachtig en stotterde vroeger. Nu kan ik zien dat ik hierdoor ook heel sterk en zelfstandig ben geworden.”
Een gevoelige Achterhoeker uit 's- Heerenberg
Willy van Baarsel is 53 jaar en woont alleen in Arnhem. Geboren en getogen in 's -Heerenberg in de Achterhoek. Een creatief mens, associatief en maakt de mooiste illustraties en collages. Ook is Willy al jarenlang een trouwe vrijwilliger van Team Herstel. Zo zet hij zich o.a. in bij het Steunpunt Stemmen Horen. “Ik geef samen met Robin Timmers de cursus Omgaan met Stemmen Horen en ben actief deelnemer van de Stemmenhoordersgroep. Afgelopen jaar heb ik ook geleerd hoe je de WRAP kan faciliteren. Die hoop ik binnenkort ook voor het eerst te mogen geven.”
Een psychose-gevoeligheid
“Ik heb een psychose-gevoeligheid. Dat betekent dat ik wanen en hallucinaties ervaar. Stemmen horen is één van mijn hallucinaties. Zo ben ik indertijd als cliënt bij het Steunpunt Stemmen Horen terecht gekomen en uiteindelijk bij de RIBW Nijmegen & Rivierenland. Ik heb meerdere psychoses doorgemaakt door schade en gevolgen van vroegkinderlijk trauma uit mij verleden. In ons gezin vond er misbruik en verwaarlozing plaats. Dat heeft me veel ellende opgeleverd. Ik was kwetsbaar, heel zenuwachtig en stotterde vroeger. Nu kan ik zien dat ik hierdoor ook heel sterk en zelfstandig ben geworden.”
Creatief en inventief
Op de vraag hoe Willy zichzelf ziet en wat zijn kwaliteiten zijn, antwoordt hij: “Ik ben heel creatief en inventief. Daarnaast ben ik ook analytisch en associatief. Ik kan snel ideeën omzetten in activiteiten of bijvoorbeeld een collage of een illustratie. Ik vind het gewoon leuk om dingen te maken. Dit geldt ook voor mijn huisje. Ik ben altijd bezig met de inrichting of hang één van mijn eigen kunstwerken op. Dit is een soort talent van mij, daar kan ik heel blij van worden.
In mijn werkzame leven heb ik kortdurend betaald werk gedaan. Eerst in de bouw en daarna in een drukkerij in verschillende functies. Ik heb ook veel vrijwilligerswerk gedaan en heb als dagbesteding in ateliers gewerkt. Dit alles heeft me gevormd tot wie ik nu ben.”
Wat anderen van me vinden, houd me bezig
“In het contact met anderen wordt het me soms teveel. Ik ben gevoelig voor hoe mensen naar me kijken en op mij reageren. Ik ben altijd op zoek ben naar verbinding, maar ervaar dan afstand of afwijzing. Ik ervaar en interpreteer het contact soms anders dan de bedoeling van de ander.”
Levenslang herstel
“Gevoelsmatig zie ik bijna mijn hele leven als een weg van herstel. Al van jongs af aan heb ik ervaren hoe lastig het was om aansluiting te vinden. Al vanaf de kleuterschool vond ik moeilijk aansluiting met anderen kleuters en klasgenoten. En het misbruik zorgde ervoor dat ik een enorme weerstand ontwikkelde tegen systemen en autoriteit. De andere kant van het verhaal is dat ik door mijn ervaringen en jeugdtrauma een veerkrachtig persoon ben geworden.”
Kan niet ligt op het kerkhof en wil niet ligt ernaast
“Ik ben niet iemand die bij de pakken neer gaat zitten. Van huis uit kreeg ik mee: ‘Kan niet ligt op het kerkhof en wil niet ligt ernaast’. Alles is mogelijk en niets is onmogelijk. Die gedachte geeft me hoop. En niet alleen voor mezelf, maar ook in verbinding met andere mensen. Je hebt echt de ander nodig om jezelf te kunnen ontplooien.”
Muziek is mijn passie én mijn uitlaatklep
“Daarnaast lees ik graag, wandel en zwem ik als ik zin heb en luister ik graag naar muziek. Muziek is een passie en een uitlaatklep. Vanuit mijn jeugd ben ik opgegroeid met smartlappen. Mijn vader was muzikant en de Hollandse en Duitse schlagers zijn me met de paplepel ingegoten. Daarnaast luister ik ook graag naar de muziek van de jaren 80 en 90; U2 vond ik heel gaaf. Later is er ook dancemuziek bijgekomen. Ik vind eigenlijk heel veel muziek mooi.”
Mijn droom is traumadeskundige worden
Willy’s droom is om traumadeskundige te worden. “Niet door therapie te geven, maar vanuit mijn ervaringsdeskundigheid rondom trauma en specifiek met mannen zoals ik. Ik wil wat ik heb meegemaakt professioneel inzetten. Er heerst namelijk nog steeds een groot taboe op misbruik bij mannen en over het algemeen praten ze weinig over hun ervaringen. Ik merk bij mezelf nu ik erover praat dat ik me er zelf ook een beetje voor schaam om het erover te hebben.”
“Daarnaast wil ik ook heel graag reizen. Een rondreis door de Verenigde Staten is al lang een droom van mij. En in Berlijn zou ik bijvoorbeeld een soort stage willen lopen of werken met mannen met een misbruikverleden. Daarnaast wil ik graag naar Utrecht verhuizen. Ik zit te denken aan woningruil, maar tot op heden is me dat nog niet gelukt. En ik zou ook heel graag samenwonen.”
Get up, stand up
“Mijn levensmotto komt uit een nummer van Bob Marley: ‘Get up, stand up’. Ik sta waar ik ga. En: ‘Denken, Voelen & Handelen’.”
Meer informatie
Wil je meer weten over Willy en zijn artistiek werk?
Kijk dan op www.kunstzinnigervaringswerk.nl
Heb jij ervaring met stemmen horen?
Neem dan contact op met Steunpunt Stemmen Horen: www.ribw-nijmegenrivierenland.nl/ondersteuning/participatie/team-herstel-steunpunt-stemmen-horen. Op vrijdag 13 oktober van 13.00 tot 16.00 uur verzorgt Robin Timmers samen met Willy van Baarsel de cursus Omgaan met Stemmen horen op de Bijleveldsingel 56 in Nijmegen. Je kan je hiervoor aanmelden via www.ribw-nijmegenrivierenland.nl/ondersteuning/participatie/team-herstel-cursus-omgaan-met-stemmen-horen.
Wil jij je ook verder ontwikkelen als ervaringsdeskundige?
Begin 2024 verzorgt Team Herstel een oriëntatiecursus ervaringsdeskundigheid; Wijzer Werken met Ervaring. Je kan alvast aangeven dat je geïnteresseerd bent. T.z.t. hoor je hier meer over.
Heb jij ook ervaring met misbruik en wil je erover praten?
Neem contact op met MIND Korrelatie voor (anoniem) contact met een hulpverlener. Zij hebben veel ervaring met hulpverlening na seksueel misbruik bij mannen: https://mindkorrelatie.nl/onderwerpen/seksueel-misbruik-bij-mannen
Tekst door: Mandy, Ilja en Willy