Pams interesse in de psychiatrie ontstond tijdens haar stage op een woongroep voor (ex-)gedetineerde mannen. Nog voor ze haar opleiding afrondde, solliciteerde ze bij de RIBW en vond - met hulp van recruiter Loes Grutters – een plek bij team Lent/Willemskwartier.
Wanneer wist je dat de RIBW de juiste keuze was?
“Tijdens het sollicitatiegesprek voelde ik het meteen, vooral door het gesprek met een collega en een bewoner.”
Wat heeft je het meest positief verrast in je eerste weken?
“Ons team van 17 mensen is heel divers, iedereen is anders. Door de sociale veiligheid en open cultuur kan iedereen hier echt zichzelf zijn. Dat zorgt voor een warme sfeer waarin ik snel mijn plek vond en me durf uit te spreken.”
Op welk vlak wil je jezelf ontwikkelen?
“Onderwerpen als seksualiteit, middelengebruik en forensische zorg hebben mijn interesse. De RIBW biedt cursussen en e-learnings op deze gebieden. Daarnaast heeft iedere medewerker een keuzebudget voor opleidingen. In teamvergaderingen nodigen we ook regelmatig experts uit om over specifieke thema’s te vertellen.”
Wat maakt het werk bij de RIBW uniek?
“We werken zelforganiserend, wat vrijheid en verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Je maakt echt deel uit van het leven van bewoners, beleeft zowel de zware als mooie momenten.
Dat kan intens zijn, maar het is ook enorm waardevol. Alles draait om het herstel van de bewoner, of dat nu betekent leren omgaan met kwetsbaarheden of toewerken naar zelfstandig wonen.”
Wat geeft je de meeste voldoening?
“Het persoonlijke contact met bewoners en het opbouwen van een goede vertrouwensband. Ik probeer te onderzoeken waar iemand blij van wordt en daarbij aan te sluiten. Dit doe ik vooral tijdens activiteiten. Met de een ga ik naar de kringloop, met de ander wandelen of koken, iets wat ik als voormalig kok extra leuk vind. Het geeft mij voldoening als ik een bewoner kan ondersteunen in het bereiken van diens doelen.”