In 2016 klopte Carla (43) uit Culemborg aan bij de RIBW. Eerder was ze met haar hulpvraag naar het sociaal wijkteam van de gemeente Culemborg gestapt, waarna ze hulp kreeg van een psychiater en een psycholoog en ze voor ambulante begeleiding werd doorverwezen naar de RIBW. “Kortgezegd zat ik in die tijd tot mijn nek in de problemen”, vertelt ze. “Eind 2015 heb ik de diagnose autisme gekregen en dat heeft me de ogen geopend.”

Ook speelden er allerlei omgevingsfactoren. Zo raakte ze in 2012 haar baan bij een adviesbureau kwijt. Ook had ze financiële problemen, was niet gelukkig in haar huwelijk en moest haar huis verkopen. “Ik heb altijd overleefd en dat gaat lang goed, maar op een bepaald moment ben je opgebrand.”

Positief kijken

“Samen met mijn RIBW begeleider maakten we een herstelplan. Belangrijke vragen waren: wat kan er wel en wat is er nodig?” Naast de individuele begeleiding volgde Carla verschillende cursussen bij de RIBW. “Je leert voor jezelf zorgen in verschillende fases, van goede perioden tot een crisis. Je hebt een soort gereedschapskoffertje met dingen die kunnen helpen. Wat voor jou werkt, daar gaat het om.”

Ervaringsdeskundig

Carla volgde ook de RIBW cursus Wijzer werken met ervaring (WWME), waarin ze aan de slag ging met haar eigen ervaringen om die vervolgens te delen met anderen. “Na deze cursus heb ik besloten om de hbo-studie Ervaringsdeskundigheid in zorg en welzijn te gaan doen.” Met de studie is de cirkel van haar succesverhaal rond, want ze loopt inmiddels stage bij team Herstel van de RIBW. “Ik ben nu collega van mijn begeleiders, dat is bijzonder.”

Herstel

In drie jaar tijd is er veel gebeurd. “Herstel is leren omgaan met je beperkingen. Ik weet nu hoe ik kan omgaan met mijn autisme en het gaat goed met mijn medicatie. Ik blijf kwetsbaar, maar de momenten dat het minder goed gaat, zijn minder intens en ik kom er makkelijker uit.” Op dit moment ontdekt Carla wie ze is en wat ze wil. “Ik ben er nog niet, het kan altijd beter. Hoewel het een ellendige tijd was, heeft het me ook veel positiefs gebracht. En nu kan ik met anderen delen wat ik heb meegemaakt.”

andere interessante ervaringsverhalen

Astrid ging zelfstandig wonen in een bekende omgeving

Wil jij ook onze ondersteuning?

Kijk dan op de aanmeldpagina welke stappen je kan zetten.
Of neem contact met ons op als je vragen hebt. Bijvoorbeeld over onze begeleiding naar herstel.

Nieuws