“Op een veilige, rustige plek krijg je de begeleiding die je nodig hebt ”
Beschermd wonen bij het RIBW in Culemborg
Het RIBW heeft beschermd woonlocaties in Culemborg voor mensen waarbij het (tijdelijk) niet meer lukt om zelfstandig te wonen. Op deze locaties ga je samenwonen met andere cliënten van het RIBW. Dit kan zijn op een woongroep, appartement of huis. Op elke locatie van het RIBW zijn begeleiders aanwezig. Op sommige locaties is dat alleen overdag (en 's nachts wanneer nodig), op andere locaties zijn er dag en nacht RIBW-begeleiders aanwezig.
De beschermd woonlocatie voor jou
Door te kijken naar je zorgvraag, beschikbaarheid van woonruimte, de samenstelling van de woongroep en het groepsaanbod kiezen we samen de locatie die het beste aansluit. Zodra we deze plek gevonden hebben krijg je een kamer toegewezen. Deze mag je zelf inrichten. Als je geen spullen hebt om de kamer mee in te richten krijg je die van het RIBW. Je krijgt dan een bed, matras, kast, tafel en 2 stoelen. Op elke locatie is een gezamenlijke groepsruimte aanwezig. Het kan zijn dat je de keuken en het sanitair deelt met de medebewoners.
Begeleiding bij beschermd wonen Culemborg
Iedereens situatie is anders en daarom krijg je een persoonlijke begeleider. Deze begeleider kent jou en je situatie. Je begeleider komt niet alleen geregeld langs om een praatje te maken, ook ga je met je begeleider aan de slag met je herstel. Dit doe je met het zorg/herstelplan. In dit plan schrijf je op welke doelen je hebt en hoe je deze denkt te gaan behalen, welke dagelijkse dingen lastig zijn, maar ook welke dingen al goed gaan. Met dit zorgplan gaan we werken aan je herstel. Door te beginnen met de aspecten die herstel het meest in de weg liggen, werk je stap-voor-stap aan je eigen herstel.
Specifieke doelgroepen
Naast onze normale doelgroep hebben we ook groepen ontwikkeld voor specifieke doelgroepen. Cliënten die onder deze specifieke doelgroepen vallen zijn; ouderen, jongeren, zorgmijders (inclusief dak- en thuisloze), niet aangeboren hersenletsel (zoals Korsakov) en het autismespectrumstoornis (ASS). Daarnaast hebben we specifieke groepen voor cliënten met een forensische titel of uit een andere cultuur.
Hoe vraag je beschermd wonen in Culemborg aan
Voordat je aanvraag voor beschermd wonen indient is het handig om dit te overleggen met je huisarts, psychiater, naaste en/of begeleider. De aanmelding wordt vervolgens behandeld door gemeente Culemborg en de GGD Gelderland-Zuid. De goedkeuring van beschermd wonen gaat in de vorm van een beschikking. Deze beschikking heeft een houdbaarheidsdatum van 2 tot 5 jaar. Als de beschikking ten einde komt ga je samen met het RIBW kijken naar de woonsituatie die het beste aansluit bij de zorgvraag. Heb je meer vragen over het aanmeldproces? Alle stappen hiervan zijn te vinden op de aanmeldpagina.
Eigen bijdrage bij beschermd wonen
Voor iedereen boven de 18 jaar (volwassen) is het beschermd wonen niet gratis. Hiervoor betaal je een eigen bijdrage. Hoeveel deze bijdrage is wordt bepaald door het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Om de hoogte te bepalen wordt er gekeken naar je eigen vermogen, inkomen, woonplaats en de samenstelling van je huishouden.
Voor professionals
Het RIBW biedt zowel individuele als groepsbegeleiding aan. Het RIBW hecht veel waarde aan een zinvolle dagbesteding. Naast een zinvolle dagbesteding kunnen onze cliënten gebruik maken van 24-uurs beschik- en bereikbaarheid. Het beschermd product (licht, middel, zwaar of intensief) wordt in acht genomen bij het kiezen van de meest geschikte woonvorm voor al onze cliënten. Op de pagina voor professionals is hier meer informatie over te vinden.
Ervaringsverhalen
Jan woont beschermd en heeft zo altijd iemand in de buurt
Wil jij ook onze ondersteuning?
Kijk dan op de aanmeldpagina welke stappen je kan zetten.
Of neem contact met ons op als je vragen hebt.
Bijvoorbeeld over onze begeleiding naar herstel.